Cestou na ostrov Ikaria sme prvú a poslednú noc spali v hlavnom meste na ostrove Samos v skvelom hoteli Notis s rodinnou atmosférou, ktorú hneď od začiatku vyčarila majiteľka s pozitívne nákazlivým smiechom, Stamatia. Okrem množstva užitočných tipov a rád a voňavých darčekov nám v jednom z príjemných rozhovorov ukázala video, ktoré natočil grécky MasterChef2017 Lambros Vakiaros – Samos Breakfast.

Okrem toho, že vo vás prebudí všetky chuťové bunky, je skvelou reklamou a sprievodcom po ostrove. Všimnite si, keď už je naservírované na raňajkovom stole, že jedna zo šípok ukazuje tzv. petimezi. Aj to je jedna z gréckych špecialít, o ktorej nám rozprávala Stamatia. Síce nie je presne podľa je slov (v každom prípade spomínala popol z dreva :-)), ale recept na výrobu tohto tradičného sirupu nájdete nižšie.

 

Petimezi (sirup)

Ingrediencie:
4,5 kg čerstvého hrozna
1 polievková lyžica popola z dreva

Získame:
cca 1,5 šálky petimezi

Postup:
Dôkladne roztlačíme hrozno rukou vo veľkej mise, postupne pridávame po hrstiach. Prelejeme roztlačené hrozno cez sitko, aby sme oddelili stopky a dužinu. Opakujeme, až kým nevytlačíme všetku šťavu.

Podľa tradičného receptu následne nasypeme 1 lyžicu popola z dreva do utierky a namočíme do hrnca s hroznovou šťavou.

Privedieme k varu, stíšime a necháme slabo vrieť 1 hodinu, opatrne ale dôsledne odoberáme všetku penu.

Po hodine môžeme otestovať konzistenciu sirupu lyžičkou (niektoré recepty však odporúčajú nedotýkať sa sirupu, až kým nie je hotový…

Poznávacie znamenie: farba musí byť tmavohnedá, takmer čierna).

Necháme variť, až dokým nedosiahne konzistenciu javorového sirupu. Ak sme pridali popol z dreva, môžeme ho už teraz vybrať.

Alternatívne môžeme nechať sirup odstáť v hrnci aj s popolom cez noc bez toho, aby sme ho testovali. Popol napomáha tomu, aby tekutina vystúpila navrch a aby usadeniny klesli na dno hrnca.
Prelejeme petimezi do inej nádoby (v prípade, že ste išli alternatívnou cestou s popolom, lejte pomaly tak, aby usadenina ostala na dne hrnca).