Z troch týždňov na Sardínii v lete 2016 sme 6 dní strávili ako dobrovoľníci vo vnútrozemí, keďže vždy hľadáme aj trochu neturistických zážitkov.

Tak sme sa dostali aj do blízkosti mestečka Laconi a zoznámili sa s miestnym típkom Ivanom. Medzi rečou nám spomenie, že v jeho rodnom mestečku Laconi sa v nádhernom parku Aymerich koná hľuzovkový festival.

Na druhý deň odparkujeme v Laconi a ideme peši starými uličkami hore do parku na Tartufo festival, kde je plno stánkov s hľuzovkami, syrom a chlebom.

Martin si kupuje svoju prvú hľuzovku v živote a je z toho patrične vytešený. Ideme sa spýtať na lístky na obed a veľmi lámanou ruko-nohovou taliančinou spravíme rezerváciu. Máme prísť o hodinu a lístky dostaneme, ak niekto z objednaných nepríde. Lístky sa nám nakoniec ujdú, a preto sa presúvame čakať do radu,  kým sa to celé spustí. Radov je teda viacero, je tam aspoň tristo ľudí a trohu im viazne organizácia.

Funguje to ako výdajňa za pultom a menu je nasledovné:
– gnocchi s nastúhanou hľuzovkou
– kozie (asi) mäso s hľuzovkou a syr
– melón
– víno

Cítime sa ako na na miestnej svadbe so všetkými vnemami. Sedíme v tieni starých stromov v priateľskej atmosfére pri spoločných stoloch, popíja sa vínko, hrá miestna hudba. Mladá kozľacina je prevoňaná čerstvými bylinkami (rozmarín, tymián, oregano), nešetril bielym vínom ani cesnakom. Gnocchi ako príloha sú nadýchané a správne krémové, posypané nastrúhanou hľuzovkou.

Plné bruchá ideme vytráviť prechádzkou po relaxačnom parku s vodopádikmi a zrúcaninou starého hradu, na ktorom je nápis, ktorý do dnešného dňa nikto nevylúštil. Trochu ukľudňujúcej atmosféry nájdete na videu z parku od Ivana.

TIP: ak budete v okolí Laconi, nezbudnite navštíviť divoké kone na Giara Plateau. Najlepšie na bicykloch, ktoré si požičiate na mieste od bradatého Antonia 🙂

Talianske gnocchi s hľuzovkou

Ingrediencie (4 osoby)

500 g zemiaky
125 g hladká múka
1 ČL soľ
1 ČL biele mleté korenie
1 ks čierna hľuzovka
110 g kvalitné farmárske maslo
60 g nastrúhaný parmezán
lístky šalvie

TIP

Môžete si kúpiť hotové gnocchi, ale výroba domácich je jednoduchá a môžete experimentovať s veľkosťou, tvarom aj dizajnom.

Aby ste dosiahli správnu krémovú chuť, investujte do kvalitného farmárskeho masla, čerstvej šalvie a parmezánu, ktorý nie je príliš vyzretý.

Gnocchi – príprava cesta

Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a roztlačíme. Pridáme múku, soľ a biele korenie. Vymiesime rukami na doske do tvaru malého bochníka. Pomúčime dosku, odkrajujeme po plátkoch z bochníka a šúľame do tvaru veľkého dlhého šúľanca. Šúľanec pokrájame na kúsky o dĺžke 1 cm. Máme tri možnosti, ako malým kúskom dodať ten správny zúbkovaný tvar:

1. Ak máme na to špeciálnu drevenú vrúbkovanú doštičku, kúsky po jednom potiahneme po doštičke (akoby zatočíme)
2. Ak nemáme doštičku, potiahneme ich po zadnej (oblej) strane vidličky alebo…
3. Po nerezovom strúhači – na strane, kde zvyčajne strúhame surové zemiaky na naše halušky na kašu

Uvaríme v osolenej vriacej vode (necháme vyplávať a povaríme 5 min). Zlejeme.

Príprava omáčky

V panvici si na malom plameni roztopíme maslo, pridáme nastrúhanú hľuzovku a šalviu a necháme pustiť chute. Uvarené gnocchi do zmesi pridáme tesne pred podávaním, zamiešame a pridáme trochu vriacej vody, parmezán. Podávame ozdobené zvyškom nastrúhanej hľuzovky.

Môžeme podávať ako prvý chod alebo ako prílohu. Vôňa hľuzovky sa skvelo dopĺňa so šalviou a parmezánom.