Navštíviť thajské historické mesto Sukhothai na severe Bangkoku sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie. Navyše sme mali to šťastie vychytiť Mini Sound and Light festival, ktorý sme si podľa skutočnej náplne premenovali na festival jedla a svetiel.  Táto mini séria, sťaby predskokan veľkého,  novembrového Loi Krathong festivalu, sa koná v piatok a sobotu prvý víkend v mesiaci v historickom parku, so začiatkom okolo západu slnka. My sme ho navštívili v marci a počet turistov a domácich bol celkom vyrovnaný 🙂

Nechali sme sa očariť blikotajúcimi sviečkmi, dômyslene rozostavenými okolo dominánt a ruín kedysi kráľovského mesta a ochutnali popri tom niekoľko slaných aj sladkých špecialít. Všetky boli vynikajúce, pripravené rovno pred našimi očami. Špeciálna rezancová polievka s vajíčkom, lepkavá mango ryža, zmrzlina servírovaná v kokosovom orechu spolu s fazuľou, tenučké plnené palacinky v štýle crêpe, ovocné nápoje, ovocný dezert zo záhadných červených bobúľ a samozrejme pad thai, ku ktorému nižšie nájdete recept presne podľa toho, ako ho varila pani na fotografii.

Bicykel bol úžasným prepravným prostriedkom po starom Sukhothai, pomedzi hradbami a ruinami, malými domčekmi, kde aspoň pre nás nachvíľu zastal čas. Určite sa pri potulkách treba zastaviť aj na miestnom trhu. My sme boli hosťami každý deň.

PAD THAI vegetariánske jednoduché podľa tety

Ingrediencie:

tenké ryžové rezance
vajíčka
biele fazuľové klíčky
zelené fazuľky (lúsky)
vývar
domáca pad thai pasta
ústricová omáčka
šťava z citróna/limetky
posekané arašidy
čerstvý posekaný koriander
olej

Postup:

Na oleji orestujeme fazuľové lúsky, pridáme klíčky (mungo fazuľa, bambusové atď) a pad thai pastu. Krátko porestujeme. Zalejeme naberačkou vývaru a pridáme ryžové rezance (teta ich šupla do hrnca rovno zo sáčku bez predvárania), necháme zmäknúť. 

Wok nahneme smerom ku sebe, pričom všetky doteraz pridané suroviny ostanú vo vrchnej polovici. Na uvoľnenom mieste na troške oleja zľahka osmažíme vajíčka (na 1 osobu – 1 vajce). Niečo medzi omeletou a praženicou. Všetko spolu zmiešame, ochutíme ústricovou, príp. rybacou omáčkou.

Nakoniec pokvapkáme limetkovou šťavou, posypeme arašidami a čerstvým koriandrom.